Denizli Tekstil Sektöründe Markalaşma ve Teknik Tekstil Konferansı Başladı
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Deneği (DETGİS), Denizli Ticaret Odası ve Denizli Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen İlimiz tekstil sektörünün yenilik, tasarım ve markalaşmaya dayalı dönüşümü amacıyla düzenlenen ‘Denizli Tekstil Sektöründe Markalaşma ve Teknik Tekstil Konferansı’ başladı. Tekstil sektörüne yön veren iş adamları, Türkiye’nin önde gelen tekstil firmalarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, tasarımcılar, AR-GE, pazarlama ve iletişim sektörünün uzmanları bir araya gelerek bölgede teknik tekstil üretimine yönelik alternatif çözüm önerileri düzenlenen etkinlikte konuşuldu.
Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa, Valimiz Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcısı Tuncay Engin, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, DETGİS Başkanı İsa Dal, E-Ticaret Uzmanı ve Eticaret SEM kurucusu, Merter Özdemir ile sanayiciler ve davetliler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Yine bir ortağı olduğumuz bir faaliyette burudayız. Her şeyden önce bulunduğu yörenin renklerini dikkate alarak proje üreten, proje sonuçlarından önce bulunduğu yörenin insanına yararlandırma konusunda olmazsa olmaz harekete geçiren Pamukkale Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana bölgenin sektörel dağılımına birinci sırada yer alan tekstili kurulduğu günden bu yana işlenmesinde önemli bir rol üslenmiştir. Bu rol sadece Mühendislik Fakültesinde Tekstil Mühendisliği aracılığıyla değil Üniversitenin bizati tüm birimlerince gerçekleştirilen bir görev olarak düşünülebilir. Yaklaşık 20 yıldır herkes şunu söylüyordu; yurt dışına gittiğim zaman kaldığım otel de havluya bornoza battığımda ‘Made in Türkey’ ‘Made in Denizli’ yazıyordu’ diyerek hep böyle konuşulur. Bugün burada bu söylemle kalmayıp arge ve inovasyonla markalarımızı oluşturup, katma değer yaratıcı ürün elde ederek, teknik tekstil çerçevesinde üretim zenginliği elde ederek ekonomimize kazandırmanın çarelerini aramak zorundayız ve bunların neler olduğunu panelde tartışacağız” dedi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da, Denizli’nin üreten bir şehir olduğunu dünde ‘6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü’nü kutladıklarını söyleyerek, “Ahilik kültürü olan, üretmeyi seven, kaliteyi arayan, dürüst, ahlaklı ticaretin ve insanların olduğu bir şehir Denizli. Milleti ve devletiyle her zaman iç içe olan, her zaman artı katkılar sağlamış bir şehir. Bugün Denizlimizin sanayisine baktığımızda ise lokomotif sektörün tekstil sektörü olduğunu görüyoruz. Ve bu şehrin insanlarının, işadamlarının gece gündüz demeden kaliteyi ürettiğine şahit oluyoruz. Tekstil sektörü özelinde Denizlimizin geldiği noktaya baktığımızda ise diğer birçok ilimize göre çok çok ileride olan bir konumda. Bu durum Denizlimizi ayrıcalıklı bir hale getiriyor. Bizde Denizlili ve Denizli Belediye Başkanı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Dünyadaki ihracatlar ile ilgili değerlendirmeler bedel üzerinden değil, bir kilogram ihracatın kaç dolar üzerinden gerçekleştirildiği ölçüsüyle değerlendiriliyor. Yani yükte hafif pahada ağır bir üretimi bir ülke gerçekleştirebiliyorsa o ülke o ihracatta başarılı sayılmaktadır. İşte Denizli tekstilimiz bu güne kadar gerçekten yükte ağır pahada biraz hafif kalan sektör halinde uzun bir süre yolculuk yaptı. Bu gidişatı değiştirmenin yolu da, tekstil çalışmalarımızı devam ettirirken hem markalaşma hem de Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşarak teknik tekstil ile ayrıcalıklı ürünleri üretmekten geçiyor. İnşallah bu fikir buluşmaları, fikir tartışmaları, bu değerlendirme toplantıları bu yolculuğa katkı sağlayarak ivme kazandıracaktır. Ben GEKA’ya, DETGİS’e, emek veren oda başkanlarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. İnşallah Denizlimizin başarılı yürüyüşüne, sanayimizin kalkınmasına katkı sağlayacak bir çalışma olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Valimiz Şükrü Kocatepe ise, tekstil ve hazır giyim sektörünün, Türkiye ekonomisinin 1980’lerden itibaren dışarı açılmasında önemli rol oynayan sektörlerin başında geldiğini söyleyerek, “Bu yıllarda Denizli’ye ‘Anadolu Kaplanı’ ismini kazandıran bu sektörün; yüksek istihdam hacmi ve yarattığı katma değer bakımından, ülkemizin ve bölgemizin geçmişi kadar geleceğine de katkılarının büyük olacağını vurgulamakta fayda görüyorum. Sektör halen ülkemiz ihracatının yaklaşık yüzde 20’lik pay ile önemli bir kısmını oluşturmaktadır. 2015 yılında da Denizli, sektörde 1 milyar doları aşan ihracatı ile önemli pay sahibi olmuştur. Bir taraftan küresel rekabet hızla artarken, Türkiye’nin enerji fiyatları ve işçilik maliyetleri de rakiplerine kıyasla oldukça yüksek kalmaktadır. 10. Kalkınma Planı, 2023 ulusal hedefleri, teşvikler, destekler dâhilinde farkındalık kapsamında aşama kaydetmiş olsak da markalaşma, yenilik ve ileri teknolojili üretimde hala arzu edilen seviyelere ulaşamadığımız görülmektedir. Buna karşın, dünyada tekstil alanında gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile teknik tekstilin geliştiği, yaratılan yeni markalar ile büyüyen moda dünyasının pastasının her yıl daha da arttığı görülmektedir. Bölgemiz tecrübesi ve potansiyeli ile bu pastadaki payını çok daha fazla artırabilecek güce sahiptir. Ülkemizin 2023 vizyonu da bunu hedeflemekte ve üretimde katma değer ile dünya piyasalarındaki payımızın artırılmasını amaçlamaktadır. Denizli de bu amaca en önemli katkıyı sağlayabilecek vizyona ve güce sahip illerimizden birisidir” dedi.
Bölgenin öne çıkan sektörlerinin başında gelen tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ulusal planlarda ve bölge planında gelecek vizyonu için kilit sektörlerin arasında yer aldığını vurgulayan Valimiz Şükrü Kocatepe şunları söyledi; “Bölge kalkınmasına rehberlik eden, Ajansımız koordinasyonunda paydaşlarla işbirliği içerisinde hazırlanan 2014-2023 Bölge Planımızda; ‘Yaşam kalitesi yüksek, yeniliğe dayalı üreten, doğasını koruyan küresel turizm odağı Güney Ege’ vizyonuna ulaşma kapsamında; ‘Yenilik, teknoloji, tasarım ve markalaşma kapasitesi yüksek sanayi sektörü dönüşümü’ hedeflenmektedir. Bu hedef altında Tekstil ve giyim sektörü öncelikli olmak üzere işletmelerin tasarım, markalaşma ve yenilik kapasitesinin artırılması, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi, üniversite, araştırma merkezleri ve özel sektör arasında Ar-Ge ve yenilik alanında etkin işbirliğinin geliştirilmesi gibi hedefler Ajans tarafından öncelikli olarak ele alınmaktadır. Bu doğrultuda 2014 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak Yenilikle Dönüşüm Mali Destek Programımızı yürüttük; tekstil ve giyim sektöründen de projeleri içeren 32 projeye 18 Milyon TL destek bütçesi tahsis ettik. Ayrıca bölgemizin önde gelen sektörlerinde yenilik ve girişimcilik yol haritasının oluşturulması, örnek uygulama projelerinin yaratılması ve yenilik farkındalığının her kademede hissedilmesi amacıyla “Bölgesel Yenilik ve Girişimcilik Strateji”mizi Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile işbirliği içerisinde hazırladık. Bu itibarla söyleyebiliriz ki ülkemizin 2023 hedefleri ve 10. Kalkınma Planı kapsamında, ülkemizi ve bölgemizi hak ettiği noktaya getirebilmek için çaba sarf ediyoruz. Bu vesile ile etkinliğimizin bölgemiz tekstil sektöründe yenilik ve markalaşma faaliyetlerinin gelişmesine, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından konferansın birinci oturumu olan Moderatörlüğünü Sami Altınkaya’nın, konuklarını ise Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve E-Ticaret Uzmanı ve EticaretSEM kurucusu Merter Özdemir’in katıldığı programa geçildi.
Kenferansın ikinci oturumunda Ümit Temurçin’in Moderatörlüğünde ‘Madalyonun Diğer Yüzü’ başlıklı panel’in konukları ise Defacto Görsel Sunum Yöneticisi Belkis İsenç, BeStyle Magazin Kurumsal İletişim Müdürü Mukaddes Kaya Güney ve Finans Yayıncılık Kurucusu ve Genel Müdürü Mesut Kul oldu.
Günün üçüncü ve son oturumunda ise, DETGİS Başkanı İsa Dal’ın Moderatörlüğünde konuşmacıların sektörel değerlendirmeleri yer aldı. Bu oturumun konukları ise Butekom Ar-Ge Müdürü Şengül Teke, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’nden Prof. Dr. Necdet Seventekin, Martur ARGE müdürü Diren Mecit ve Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Güngör Durur oldu.